Εκδηλώσεις και γιορτές

Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Καλαμάτα

Συνέδριο σχετικά με τις τάσεις τόσο της ελαιοκομίας διεθνώς όσο και του σύγχρονου μάρκετινγκ, με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες, έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, εκδήλωση γαστρονομίας και διαγωνισμός ποιότητας. Ένα φεστιβάλ που διοργανώθηκε πρώτη φορά στην Καλαμάτα της Μεσσηνίας, την καρδιά της ελληνικής ελαιοπαραγωγής σήμερα.elaiolado
Στόχος του η ενημέρωση αλλά και η συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στον ελαιοκομικό τομέα κι όχι μόνο. Το ευρύτερο κοινό είναι ευπρόσδεκτο να γευτεί τα δύο εξαίρετα τοπικά προϊόντα ΠΟΠ, το ελαιόλαδο Καλαμάτας και την περίφημη ελιά Καλαμάτας, αλλά και να δοκιμάσει τα μεσογειακά εδέσματα με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με διακεκριμένους σεφ, για χάρη της εκδήλωσης.
Στόχος του είναι επίσης, η ενημέρωση στις νέες πρακτικές καλλιέργειας, μεταποίησης, διάθεσης κι εμπορίας του ελαιολάδου και της ελιάς. Κυρίως όμως θα αναδείξει τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μέσω του διαγωνισμού «ΠανΕλαίον» που για τρίτη χρονιά βραβεύει την καλύτερη ποιότητα και συσκευασία ελαιόλαδου.
Σκοπός όμως είναι η ανάδειξη αυτού του εξαίρετου καρπού που παράγει η γη και του έξοχου λαδιού που παράγουν οι άνθρωποί της. Με πανελλήνιο χαρακτήρα, το φεστιβάλ είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να μάθουν.

Γιορτή Ελαιολάδου & Ελιάς στο Κρανίδι

Μια εκδήλωση που πραγματικά γιορτάζει την ελιά, το ελαιόλαδο, τη γεύση, την γαστρονομία. Ομιλίες για τα οφέλη του αγνού ελαιόλαδου, περίπτερα με εκθέσεις τοπικών προϊόντων, φρεσκομαγειρεμένες λιχουδιές για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Afisa-A3

Στο Κρανίδι της Αργολίδας αξίζει να επισκεφτούμε την διήμερη εκδήλωση που με μεράκι προετοιμάζουν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές “προς τιμήν” της ελιάς και του ελαιόλαδου. Πώς αλλιώς θα γνωρίζαμε καλύτερα τον τόπο και τα προϊόντα του; Για το τέλος μικρή έκπληξη, συναυλία από μικρούς και μεγάλους καλλιτέχνες περιμένει τους παρευρισκόμενους.

«Γιορτή Λαδιού και Ελιάς» στην πλατεία παραλίας Ελαιώνα

Παράδοση, μουσική, χορό και γεύση για 8η συνεχόμενη χρονιά βρήκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της παραλίας του Ελαιώνα. Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελιά και το ελαιόλαδο που αφθονούν και προσφέρουν απλόχερα τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον άνθρωπο. Χρειάζονται όμως και φροντίδα για αυτό είναι “απαραίτητη” η γιορτή, ώστε να γνωρίζουν οι μικροί και να αναγνωρίζουν οι μεγάλοι.elaionas

Με μια γωνιά έτοιμη για όλους, τα παιδιά θα μάθουν για την υγιεινή διατροφή και θα γνωρίσουν την ιστορία της γαστρονομικής παράδοσης. Οι γονείς μπορούν στο μεταξύ να επισκεφτούν τις εκθέσεις τοπικών προϊόντων και να…τσιμπήσουν κεράσματα με ελαιοεδέσματα από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Μόλις σουρουπώνει όλοι χάνονται στον ρυθμό των μουσικών και χορευτικών βραδιών της εκδήλωσης.

Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στην Σελλασία Σπάρτης

Εκδηλώσεις με γεύση παράδοσης, άρωμα νοσταλγίας και όραμα βελτίωσης θα βρουν οι θεατές στην διήμερη γιορτή ελιάς και λαδιού στην Σελλασία Σπάρτης. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά και νέα γεωργικά προϊόντα της Λακωνίας η οποία επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, με διεθνείς συνεργασίες που αποσκοπούν στην ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.

selassia

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων σχετικά με την παραγωγή, την ποιότητα, την προώθηση και την γεωργική τεχνολογία του σήμερα, ανάλογα με το ενδιαφέρον τους. Μπορούν να συζητήσουν με τους ειδήμονες αλλά μπορούν και να δοκιμάσουν “επί τόπου” τα προϊόντα των παραγωγών στα δεκάδες περίπτερα που βρίσκονται στον χώρο.