Υγεία και ομορφιά

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στην υγεία, την μορφιά και την ευεξία. Μία από τις χρήσεις του ελαιόλαδου στην αρχαιότητα εξυπηρετούσε τον καλλωπισμό. Εκτός από την χρήση του στην αρωματοποιία, το χρησιμοποιούσαν και σαν μέσο καθαρισμού. Συνήθιζαν επίσης μετά το λουτρό, να κάνουν επάλειψη του σώματος και των μαλλιών με αρωματικό λάδι.

12

Οι αθλητές συνήθιζαν να αλείφουν τα σώματά του με ελαιόλαδο, πριν και μετά την προπόνηση ενώ στη συνέχεια με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρούσαν τον ιδρώτα και την σκόνη μαζί με το λάδι της ελιάς. Οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων δε, όταν αγωνίζονταν στην Ολυμπία, στις καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, άλειφαν τα σώματά τους με ελαιόλαδο κι από πάνω τοποθετούσαν ένα λεπτό στρώμα άμμου, δημιουργώντας το πρώτο αντιηλιακό με φυσική προστασία. Πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, η Μασσαλία έγινε διάσημη για την κατασκευή του περίφημου σαπουνιού από ελιά, το οποίο το βρίσουμε μέχρι και σήμερα στα σύγχρονα εμπορικά καταστήματα.

Από τον πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη έως και τους σύγχρονους γιατρούς, όλοι γνωρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της ελιάς και του ελαιόλαδου. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες, το ελαιόλαδο βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα των παιδιών. Επιπλέον ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος. Αλλά το κυριότερο, τα πολύτιμα συστατικά του παρέχουν ευεξία και μακροβιότητα.

Διαβάστε το επόμενο: Μεσογειακή διατροφή