Καρπός

Έρχεται χειμώνας, εκείνη η εποχή που οι ελαιοπαραγωγοί δουλεύουν πυρετωδώς για να μαζέψουν τις ελιές τους, τα αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται ασταμάτητα και τα ελαιοτριβεία βουίζουν ολόκληρα μερόνυχτα. Ο χειμώνας είναι αναμφισβήτητα η πιο κουραστική εποχή, διότι η συγκομιδή του καρπού πρέπει να έχει το κατάλληλο….τάιμινγκ. Πρέπει η συλλογή να γίνει πριν αρχίσουν οι πολλές βροχές γιατί, εκτός του ότι εμποδίζουν την δουλειά των εργατών, τραυματίζεται ο καρπός, πέφτει στο έδαφος και ενδέχεται να χαλάσει η ποιότητά του. Είναι κιόλας που με το που θα μαζευτούν οι ελιές πρέπει να σταλούν αμέσως στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή του λαδιού. Εδώ ο χρόνος είναι κυριολεκτικά πολύτιμος…σε θρεπτικά συστατικά και ουσίες που χάνονται αν δεν ξεκινήσει άμεσα η ελαιοπαραγωγή.

mani foods

Θα έλεγε κανείς πως ο χειμώνας είναι η πιο κρίσιμη εποχή για την συγκομιδή και την παραγωγή ελαίου. Στην πραγματικότητα όμως είναι η συνέχεια των συνθηκών που επικρατούν στις προηγούμενες εποχές. Κι έχουμε με τη σειρά, την άνοιξη που είναι η περίοδος ανθοφορίας. Η άνοιξη είναι η αρχή των πάντων, μαζί με την άνοιξη θα καταλάβουν οι παραγωγοί τι θα ακολουθήσει στον χρόνο, διότι ανάλογα με την ζωή των ανθών και αν αυτοί αναπτυχθούν σωστά τότε θα ακολουθήσει και υγιής καρπός. Πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικά είναι τα καιρικά φαινόμενα της περιόδου και πως αυτά μπορεί να βοηθήσουν ή να βλάψουν την ελιά.

Σιγά σιγά οι ανθοί μετατρέπονται σε μικρούς καρπούς που ονομάζονται “σκάγια” και τη θέση της άνοιξης παίρνει το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι όσο ωραίο ακούγεται τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει πολλές φορές για την ελιά. Παρατεταμένος καύσωνας και υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον ελαιόκαρπο.

Με τα χρυσά κι ερυθρωπά χρώματα του φθινοπώρου έρχεται και η ωρίμανση του καρπού. Μεγαλώνοντας ο καρπός, μεγαλώνει και η επαγρύπνηση των παραγωγών. Καθώς δημιουργείται το λάδι μέσα της, η ελιά είναι τώρα πολύ ευάλωτη σε προσβλητικές ασθένειες, όπως ο δάκος που είναι και η πιο επικίνδυνη.

Έτσι έρχεται για άλλη μια φορά ο χειμώνας, για άλλη μια φορά δουλεύουν πυρετωδώς οι ελαιοπαραγωγοί, για άλλη μια φορά κλείνει ένας κύκλος και ξεκινά ένας καινούριος.

Διαβάστε στο επόμενο: Συγκομιδή