Ποικιλίες

Λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού εδάφους και της ποικιλομορφίας του, υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιάς. Ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης και συλλογής αλλά και με βάση το χρώμα του, διαμορφώνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου. Αν αυτό προέρχεται κυρίως από πράσινες ελιές έχει περισσότερα αρωματικά στοιχεία. Αντιθέτως, οι μαύρες και βιολετί ελιές παράγουν ελαιόλαδα συγκριτικά λιγότερα αρωματικά και με απαλότερη γεύση.

koroneikiΚορωνέικη
Αποτελεί την πιο γνωστή από τις ποικιλίες καθώς φτάνει το 60% της ελληνικής παραγωγής. Ωριμάζει από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Το μέγεθός της είναι μικρό, το βάρος κυμαίνεται από 0,3 μέχρι 1,0 γραμμάρια και το ύψος από 12 μέχρι 15 χιλιοστά. Το δέντρο παρότι χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και δίνει μια από τις καλύτερες ποιότητες λαδιού. Η ποικιλία Κορωνέικη είναι η πιο πολυβραβευμένη ελληνική ποικιλία ελιάς.


Αθathinoliaηνολιά
Η ποικιλία αυτή ωριμάζει αργά και η διαδικασία της συγκομιδής γίνεται από τέλος Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Το σχήμα της οβάλ και το μέγεθός της μεσαίο. Το βάρος της είναι μεταξύ των 2,2 και 2,9 χιλιοστών, το ύψος της όμως ποικίλει από 7,5 μέχρι και 25 χιλιοστά. Το λάδι που παράγεται είναι χαμηλής οξύτητας και εξαιρετικής ποιότητας.


ladoliaΛαδολιά (Τσουνάτη)
Ανθίζει από τέλος Απριλίου μέχρι και τέλος Μαΐου. Η ωρίμανση γίνεται από τέλος Οκτωβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου. Μικρό σχετικά το μέγεθός της. Το ύψος της κυμαίνεται από 10 έως 16 χιλιοστά και το βάρος της στα 1,2 γραμμάρια. Έχει υψηλό δείκτη απόδοσης ελαιόλαδου, εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα.manakiΜανάκι

Ο καρπός ωριμάζει με αργούς ρυθμούς και η καλύτερη δυνατή εποχή για την συγκομιδή του είναι το τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Έχει μεσαίες διαστάσεις και οβάλ σχήμα. Το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ των 2,2 με 2,9 γραμμαρίων. Χαρακτηριστική ιδιότητά του είναι η ικανότητα ν’ αντέχει σε υψηλό υψόμετρο όπου οι άλλες ποικιλίες δεν δύνανται να αποδώσουν, έκτος της Αθηνολιάς.


kalamonΕλιά Καλαμών
Μια από τις καλύτερες βρώσιμες ελιές στον κόσμο είναι μοναδική στο είδος της και παράγεται στην Ελλάδα. Η ελιά Καλαμών προέρχεται από ένα εύρωστο δέντρο με αναρριχητική τάση, μεγάλα φύλλα κι εξαιρετική ομορφιά. Το σχήμα της φέρνει στο νου το σχήμα της ρώγας του σταφυλιού για αυτό ακούει και στα ονόματα αετονυχολιά ή αετονυχιά. Η καλύτερη εποχή για την συγκομιδή της είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Η συλλογή της απαιτεί το χρώμα του καρπού να είναι εντελώς μαύρο. Το σχήμα της είναι ασύμμετρο και το βάρος της είναι αρκετά αυξημένο. Το δέντρο δύναται ν’ αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες κλίματος παραταύτα δίνει εξαιρετικούς καρπούς.


chalkidikisΓαϊδουροελιά ή Χαλκιδικής
Νωρίς σχετικά ωριμάζει η ελιά αυτή και η συγκομιδή διεκπεραιώνεται από τον Νοέμβριο ως τον Δεκέμβριο. Το χρώμα του καρπού αποκτά στο αποκορύφωμά του μια απόχρωση του κιτρινοπράσινου. Δεν φτάνει ποτέ όμως στο μαύρο. Το σχήμα αυτής της ιδιαίτερης ελιάς είναι όπως κι η ίδια, ιδιαίτερο, ασύμμετρο. Ως ελιά τραπεζιού και πατέ οι ευρέως γνωστές χρήσεις της. Και για πιο “εναλλακτική” γεύση τις δοκιμάζουμε σε φέτες, γεμιστές με αμύγδαλο, πιπεριά, πίκλες ή οποιονδήποτε άλλο γευστικό συνδυασμό επιθυμούμε.

Διαβάστε το επόμενο: ΠΟΠ-ΠΓΕ Πελοποννήσου