ΠΟΠ-ΠΓΕ Πελοποννήσου

ΠΟΠ Ελαιόλαδα Μεσσηνίας

Τα ελαιόλαδα Μεσσηνίας παράγονται από εξαίρετες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς με κυριότερη την Κορωνέικη. Στους ελαιώνες της περιοχής η καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών γίνεται με βιολογικό και φιλικό προς τον καρπό τρόπο. Μετά τη συλλογή και κατά τη διάρκεια τριών ημερών υποχρεωτικά, τα κλασικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία της περιοχής αναλαμβάνουν την επεξεργασία του ελαιοκάρπου σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Στη συνέχεια το λάδι υπόκειται σε φυσικοχημική ανάλυση και οργανοληπτική δοκιμασία σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον νομό Μεσσηνίας, ο οποίος μπορεί να περηφανεύεται για τα εξαιρετικά παρθένα φρουτώδη ελαιόλαδα πρασινοκίρινου χρώματος που αναδίδουν άρωμα φρέσκου καρπού και φέρουν την ονομασία ΠΟΠ δίπλα σε αυτή της περιοχής τους.

ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα Λακωνίας.

Η Λακωνία απαριθμεί τρεις ΠΟΠ και μια ακόμη ΠΓΕ ετικέτες ελαιόλαδου, σχεδόν κάθε γωνιά του νομού παράγει το δικό της εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στους ελαιώνες της περιοχής η καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών γίνεται με βιολογικό και φιλικό προς τον καρπό τρόπο. Μετά τη συλλογή και κατά τη διάρκεια τριών ημερών υποχρεωτικά, τα κλασικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία της περιοχής αναλαμβάνουν την επεξεργασία του ελαιοκάρπου σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Στη συνέχεια το λάδι υπόκειται σε φυσικοχημική ανάλυση και οργανοληπτική δοκιμασία σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας. Το λακωνικό ελαιόλαδο προέρχεται κυρίως από τις ποικιλίες Κορωνέϊκη, Μυρτολιά, Ασπρολιά αλλά και Καλαμών, Αθηνολιά, Κουτσουρολιά, Μανάκι και Μυρτολιά. Τα χρώματά του ποικίλουν από το θερμό κι έντονο χρυσαφί ως το χαλαρωτικό κιτρινοπράσινο και κάθε δοκιμή αναδίδει την φρεσκάδα του κάμπου του καρπού με μια ελαφρά πικρίζουσα γεύση που επισφραγίζει την ποιότητά του.

olive-oil-968657_960_720

ΠΟΠ ελαιόλαδα Αργολίδας

Το ΠΟΠ ελαιόλαδο Λυγουριού είναι αποτέλεσα του ιδιαίτερου τρόπου καλλιέργειας.Σωστό πότισμα όποτε κι αν χρειάζεται, όργωμα, ξεχορτάρισμα, ράντισμα με μη χημικά σκευάσματα΄ κάθε κίνηση, ο χρόνος, η εποχή συντελούν στην δημιουργία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ΠΟΠ Λυγουριού. Η εμπειρία και τα μυστικά χρόνων δημιουργούν τον άριστο συνδυασμό αγνότητας, γεύσης και ποιότητας.

ΠΟΠ Ελαιόλαδο Κρανίδι Αργολίδας

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Στα φυγόκεντρα ελαιουργεία της οριοθετημένης περιοχής παράγεται το εξαιρετικό αυτό λάδι. Από τις ποικιλίες Μανάκι και Κορωνέικη προκύπτει το διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα και η χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση.

ΠΓΕ Ελαιόλαδο Ολυμπίας (Ηλείας)
Ένας μύθος διηγείται πως το πρώτο δέντρο αγριελιάς φυτεύτηκε στη Ολυμπία. Σήμερα η Ολυμπία παράγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε γεύση και άρωμα που παράγεται από ένα μοναδικό μείγμα Κολιρέικης και Κορωνέικης ελιάς. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται πάντα με τα χέρια από αυστηρά επιλεγμένους ελαιώνες στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Αμέσως μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο για άμεση επεξεργασία, διατηρώντας έτσι όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Το ΠΓΕ Ελαιόλαδο Ολυμπία είναι το μοναδικό ελαιόλαδο που φέρει την ετικέτα ΠΓΕ στον νομό Ηλείας.

Μεσσηνία Λακωνία Αργολίδα Ηλεία
ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ Κροκεές Λακωνίας ΠΟΠ Ελαιόλαδο Κρανίδι Αργολίδας ΠΓΕ Ελαιόλαδο Ολυμπία
ΠΓΕ Ελαιόλαδο Μεσσηνία ΠΟΠ Πέτρινα Λακωνίας ΠΟΠ Ελαιόλαδο Λυγουριό
ΠΟΠ Φοινίκι Λακωνίας
ΠΓΕ Ελαιόλαδο Λακωνία